Tila
Kuvaus/toteutus:
Ensimmäisenä Lundyn mallissa tulee ”tila”. Jotta lapset voivat osallistua katastrofiriskien vähentämiseen tähtääviin toimiin, heille täytyy tarjota asiaan liittyviä tehtäviä, joista he saavat esittää näkemyksiään, sekä tila, jossa heitä kannustetaan siihen. Mieti konkreettisia rakennuksia, ulkotiloja ja/tai Zoom-tapaamisia. Myös emotionaalinen tila sisältyy tähän kokonaisuuteen. Kun lapset kokoontuvat osallistuakseen katastrofiriskien vähentämiseen tähtääviin aktiviteetteihin, tilan tulee olla kutsuva ja turvallinen.
Olemme koonneet kysymyksiä, jotka auttavat sinua selvittämään, mitä tila tarkoittaa omassa katastrofiriskien vähentämiseen tähtäävässä toimintaympäristössäsi. Kysymysten avulla varmistat, että tila on hyvä kohderyhmällesi sekä toiminnan tavoitteiden kannalta. Tila, jossa lapset tuntevat olonsa tervetulleiksi ja turvalliseksi, on välttämätön toiminnan eettisyyden ja merkityksellisyyden kannalta.
Selvitä, mitä tila tarkoittaa omassa toimintaympäristössäsi
Pohdittavaa:
- Millainen fyysinen tila on hyvä osallistumiselle ja tavoitteiden saavuttamiselle?
- Saako tilasta kutsuvampaa ja lapsille sopivampaa?
- Miten voit varmistaa, että tila on turvallinen ja inklusiivinen? (Muista, että katastrofit koskettavat kaikenlaisia lapsia.)
- Liittyykö tilaan muita mahdollisia kysymyksiä, jotka liittyvät omaan katastrofiriskien vähentämiseen tähtäävään työhösi?
Selvitä, mitä tila tarkoittaa oman katasrofiriskien vähentämiseen tähtäävän työsi yhteydessä kohderyhmällesi
Pohdittavaa:
- Oletko kysynyt kohderyhmältäsi toiveita tilan suhteen?
- Millä eri tavoilla kohderyhmäsi voi vaikuttaa fyysiseen tilaan tunteakseen itsensä huomioon otetuksi?
- Miten lapset voivat tehdä päätöksiä tai osallistua päätöksentekoon tilan suhteen?
Esimerkkejä:
Työkaluja/materiaaleja:
- Esimerkkivastauksia kysymyksiin