Suomi
Johdanto: Opas lasten osallistamiseen katastrofiriskien vähentämistyössä
Työskenteletkö katastrofiriskien vähentämiseen (disaster risk reduction, DRR) parissa ja haluaisit ottaa lapset mukaan työhösi, mutta sinulta puuttuu tietoa siitä, miten toimia? Tämä opas on räätälöity juuri sinulle.
Opas perustuu Lundyn malliin. Ennen kuin käyt läpi seuraavat neljä vaihetta, tutustu siihen tästä (englanniksi) varmistaaksesi, että sinulla on siitä alustava ymmärrys. Lundyn malli on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen artiklaan 12 perustuva malli lasten osallisuudesta. Artiklassa 12 määritellään, että lapsilla on oikeus osallistua kaikkiin heihin vaikuttaviin asioihin. Lundyn mallin perusajatuksen mukaan artikla 12 toteutuu menestyksekkäästi vain, jos seuraavat neljä eri elementtiä otetaan huomioon: tila, ääni, yleisö ja vaikutukset.
Valitsemalla vaiheen näet sen pilkottuna pienempiin osiin. Kutsumme noita pienempiä osia alatasoiksi, ja ne auttavat sinua pohtimaan kutakin vaihetta tarkemmin ja hallittavampina palasina
Kun puhutaan lasten osallisuudesta, on helppoa asennoitua niin, että aikuinen ohjaa toimintaa ylhäältä alaspäin, erityisesti kun kyseessä ovat kriisit ja katastrofitilanteet: Aikuinen haluaa osallistaa lapset ennalta määrättyyn aiheeseen ennalta päättämällään tavalla (esimerkiksi puhumalla asiasta koulussa). Haluamme haastaa tällaista ahdasta näkemystä. Yritä pohtia keinoja, joiden avulla lapset voivat yhdessä luoda aktiviteetteja, ja miten lapset saisivat päättää, missä asioissa ja miten he haluavat olla mukana. Ymmärrämme, että erilaiset aktiviteetit vaativat eriasteista yhdessä tekemistä. Muista kuitenkin: aito ja merkityksellinen osallistaminen ottaa lapset mukaan jo varhaisessa vaiheessa ja antaa heillekin sananvaltaa kaikissa vaiheissa.
Tila
Yleisö
Ääni
Vaikutukset
Tässä on tämän työkalun pidempi luonnosversio