Vaihe 5 – Selvitä, mitä resursseja tarvitset
Kuvaus/toteutus:
Lasten järkevä osallistaminen vaatii resursseja. Toisin sanoen: resurssit ovat avainasemassa! Mitä siis tarkalleen ottaen tarvitaan?
Vastaus tähän kysymykseen riippuu luonnollisesti siitä, millaista toimintaa suunnittelet. Olemme koonneet tähän kysymyksiä auttamaan arvioimaan tarvittavia resursseja.
Neuvomme tämän vaiheen käsittelyyn on: Ole realistinen! On parempi tietää etukäteen, mitä resursseja tarvitaan kuin tulla ikävästi yllätetyksi kesken toiminnan.
Vaihe 5.1. Talous
Pohdittavaa:
- Paljonko toimintaan tarvitaan taloudellista resurssia? (Tee luettelo kaikista kustannuksista, jotka tiedät jo, mukaan lukien matkakustannukset, kokouksiin liittyvät kulut, henkilöstökulut, materiaalikulut sekä turvallisuustoimenpiteiden kustannukset.)
- Korvataanko lapsille millään tavalla (rahallisesti tai etuina) heidän panostamaansa aikaa ja vaivaa?
- Keksitkö mistä muista asioista voi tulla kustannuksia? (Ota tätä kohtaa käsitellessäsi pessimistinen asenne ja varaudu pahimpaan!)
- Onko tällaisia taloudellisia resursseja käytettävissäsi?
- Ellei ole, miten voit muokata suunnitelmiasi ja mitä muuttaa pystyäksesi edelleen työskentelemään lasten kanssa järkevällä tavalla?
Vaihe 5.2. Ihmiset
Pohdittavaa:
- Paljonko ihmisiä tarvitaan huolehtimaan lasten osallisuudesta organisaatiossasi?
- Millaista osaamista ja taitoja heiltä vaaditaan?
- Onko organisaatiossasi ketään, jolla on tietoa tai muodollista koulutusta lasten kanssa työskentelyyn?
- Jos ei ole, mitä muodollista koulutusta ja tietoa voidaan hankkia ennen toiminnan aloittamista?
Vaihe 5.3. Aika
Pohdittavaa:
- Paljonko aikaa tarvitaan suunnitteluun, itse toimintaan ja sen jälkityöhön?
- Paljonko aikaa lapset tarvitsevat aktiviteetteihin ja milloin?
- Miten voit varmistaa, että sinulla on riittävästi aikaa suunnitella ja saattaa työ loppuun tehokkaasti?
Toivottavasti sinulla on nyt selkeämpi käsitys tarvittavista resursseista. Jos käytössäsi olevien resurssien ja tarvittavien resurssien välillä on merkittävä ero etkä tiedä, miten kuroa kuilu umpeen, kysy neuvoa joltakulta, jolla on kokemusta lasten kanssa toimimisesta.
Esimerkkejä:
- …
Työkaluja/materiaalia:
- Esimerkkivastauksisa kysymyksiin
- Blogiteksti projektin kustannusarvion tekemisestä (englanniksi): How to Estimate Project Cost: https://www.projectmanager.com/blog/cost-estimation-for-projects
- Blogiteksti projektin kustannusarvion tekemisestä (englanniksi): How to Estimate Project Cost in 8 Steps (Accurately): https://toggl.com/blog/project-cost-estimating
- Blogiteksti projektinhallinnan ajankäytön arvioinnista (englanniksi): Time Estimation in Project Management: Tips & Techniques: https://www.projectmanager.com/blog/time-estimation-for-project-managers
Jos olet pohtinut kaikkia vaiheita tähän mennessä: mahtavaa! Olet melkein valmis aloittamaan.
Oppaan seuraavat neljä vaihetta perustuvat Lundyn malliin. Ennen kuin käyt läpi seuraavat neljä vaihetta, tutustu siihen tästä(englanniksi) varmistaaksesi, että sinulla on siitä alustava ymmärrys. Lundyn malli on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen artiklaan 12 perustuva malli lasten osallisuudesta. Artiklassa 12 määritellään, että lapsilla on oikeus osallistua kaikkiin heihin vaikuttaviin asioihin. Lundyn mallin perusajatuksen mukaan artikla 12 toteutuu menestyksekkäästi vain, jos seuraavat neljä eri elementtiä otetaan huomioon: tila, ääni, yleisö ja vaikutukset.