Steg 5 – Ta reda på vilka resurser du behöver

Beskrivning/Implementering:

Meningsfullt deltagande för barn kräver resurser. Annorlunda och mer rättframt uttryckt: resurser är avgörande! Men vilka resurser behöver du för att genomföra ditt projekt? Detta steg sammanfattar en rad frågor relaterade till resurser.  

Vårt bästa råd för detta steg är: Var realistisk! Det är bättre att veta i förväg vilka resurser du behöver, än att få obehagliga överraskningar när du väl har börjat ditt arbete.

Steg 5.1. Finansiella resurser

Vägledande frågor:

  • Vilka finansiella resurser behöver du för att genomföra ditt arbete? (Lista alla kostnader du är medveten om, inklusive de relaterade till resor, möten, personal, material och skyddsåtgärder.)
  • Ersätts barnen på något sätt (finansiellt eller på andra sätt) för sin tid och insats?
  • När du reflekterar över dessa kostnader, vilka andra kostnader kan dyka upp? Har du dessa finansiella resurser?
  • Om inte, hur kan du anpassa dina planer, vad kan du ändra för att ändå arbeta med barn på ett meningsfullt sätt?

Steg 5.2. Personal 

Vägledande frågor:

  • Hur många personer behöver vara involverade för att säkerställa meningsfullt deltagande?
  • Vilka kompetenser och färdigheter behöver de ha?
  • Finns det någon i din organisation som har kunskap eller formell utbildning i att arbeta med barn?
  • Om inte, vilken formell utbildning och kunskap kan förvärvas innan arbetet påbörjas?

Steg 5.3. Tid

Vägledande frågor:

  • Hur mycket tid behöver du för planering, genomförande av arbetet, och eventuella uppföljningsaktiviteter?
  • Hur mycket tid behöver barnen lägga ner på aktiviteterna, och när?
  • Hur kan du säkerställa att du har tillräckligt med tid för att planera och slutföra ditt arbete effektivt?

Förhoppningsvis har du nu en bättre förståelse för vilka resurser du behöver för att genomföra ditt arbete på ett bra sätt. Om det finns en betydande skillnad mellan dina nuvarande resurser och de resurser som krävs, och du är osäker på hur du ska överbrygga denna skillnad, rådfråga någon med erfarenhet av att arbeta med barn.


Om du har gått igenom alla steg fram till denna punkt: fantastiskt! Du är nästan redo att börja. De kommande fyra stegen i den här guiden är baserade på Lundy-modellen. 

Innan du går vidare till de nästa fyra stegen, rekommenderas att du bekantar dig med Lundy-modellen för att säkerställa att du har en grundläggande förståelse av dess principer och hur de kan tillämpas. Lundy-modellen är en modell för att främja barns delaktighet som konkretiserar kraven i artikel 12 i FN konvention om barnets rättigheter. Artikel 12 i FN Barnrättskonvention fastslår att barn har rätt att uttrycka sina åsikter i alla frågor som påverkar dem. Modellen bryter ner artikelns principer i praktiska steg för att säkerställa att barns röster blir hörda och att deras åsikter tas på allvar i beslut som rör dem. Lundy-modellen är baserad på tanken att, för att artikel 12 ska kunna genomföras framgångsrikt, måste fyra tydliga aspekter beaktas: rum, röst, målgrupp och påverkan (engelska: ‘Space’, ‘Voice’, ‘Audience’ och ‘Influence’).